Έκδοση για κινητά τηλέφωνα

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τα δύο είδη ανθρώπων.


Έχω καιρό να ασχοληθώ με το blogging μιας και τις τελευταίες μέρες τρέχω σαν τρελός να προλάβω κάποιες υποχρεώσεις πριν λήξουν οι προθεσμίες (ελπίζω να τις αναλύσω σε επόμενη ανάρτηση). Δεν είναι επιλογή μου και πραγματικά θα ήθελα να γράφω περισσότερο αλλά αυτή η καθημερινή πίεση σκοτώνει την έμπνευση. Να έχω στο μυαλό μου 10-20 θέματα και να μη ξέρω πώς να τα αναπτύξω και να βρω πάλι τον παλιό καλό μου blogοεαυτό …και το χειρότερο ο χρόνος να με πιέζει!

Και έτσι για άλλη μια φορά γυρνάω σε αυτό που με γεμίζει περισσότερο. Να αναλύω συμπεριφορές ανθρώπων, μια συνήθεια που έχει εμπλουτιστεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό από νέες εμπειρίες, επαγγελματικές κυρίως και λιγότερο ερωτικές.

Πριν μπω στο κυρίως θέμα θα περιγράψω δύο πρότυπα γυναικών από την δικιά μου αρσενική οπτική γωνία αλλά τα 2 αυτά πρότυπα μπορούν να αντιστοιχούν και σε άνδρες με ορισμένες αλλαγές, μόνο που η γυναικεία οπτική γωνία είναι πιο περίπλοκη και δε μπορώ να βγάλω τα ίδια συμπεράσματα, αλλά τα πρότυπα αυτά χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο μας έτσι όπως είναι σήμερα.


Το πρώτο πρότυπο γυναίκας είναι το μοντέλο. Μια γυναίκα που λάμπει, που την βλέπεις από χιλιόμετρα μακριά και σε μαγνητίζει. Τραβάει τα βλέμματα από τους πάντες γύρω της. Που την γνωρίζεις στους φίλους σου και μένουν όλοι με ανοιχτό το στόμα. Αλλά αυτή η κοπέλα είναι τόσο ιδιότροπη, δύσκολη, ίσως και χαζή που η προσωπικότητά της σε διώχνει μακριά της και μια φωνή μέσα σου σε προκαλεί να βάλεις ένα τέλος και να προχωρήσεις στην ζωή σου μακριά της.

Το δεύτερο πρότυπο είναι η κοπέλα της διπλανής πόρτας. Συνηθισμένη, δε προκαλεί, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ίσως να μπορούσε να την περιγράψει κάποιος σαν την Μαρία την άσχημη. Αυτή η κοπέλα όμως είναι πανέξυπνη. Καθόλου επιφανειακή. Όταν την γνωρίσει η παρέα δε θα ενθουσιαστεί καθόλου και ανάλογα με τον χαρακτήρα τους ίσως την κριτικάρουν άσχημα. Αλλά με τον χρόνο θα τους κερδίσει. Θα τους μαγέψει και θα γίνει ένα με την παρέα. Αυτή η κοπέλα είναι η τέλεια σύντροφος σε πνευματικό επίπεδο και η τέλεια μελλοντική μάνα! Αλλά δυστυχώς δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο εμφανισιακά.

Το ερώτημα είναι ποιά από τις δύο προτιμάτε; Ποια από τις δύο κυνηγάτε; Και ναι κάποιοι θα πουν πως υπάρχουν και τα ενδιάμεσα στάδια αλλά όσοι περιμένουν το μοντέλο με την φοβερή προσωπικότητα μάλλον τζάμπα ψάχνουν. Δε θα την βρουν ποτέ. Κι αν την βρουν θα είναι ήδη πιασμένη από άλλον (ίσως αυτό να δικαιολογεί σε ένα βαθμό γιατί οι άνδρες κυνηγάνε μικρούλες όταν ακόμα αυτές πλάθουν τον χαρακτήρα τους – πέραν των άλλων θετικών που έχει η νεαρή ηλικία).

Ανεξάρτητα όμως το τι θα απαντούσε κανείς σε αυτό το ερώτημα που στην τελική μπορεί να μην ήταν και ειλικρινής η απάντησή του, αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση περιγράφει πλήρως τον χαρακτήρα του καθενός. Ένας επιφανειακός άνθρωπος, ο κλασσικός δηλαδή νεοέλληνας, που πιστεύει πως το νόημα της ζωής είναι να έχει ένα ακριβό αμάξι, να βγαίνει στα μπουζούκια να τα σπάει και να αγοράζει τα πάντα όπως και να ντύνεται με ότι πιο ακριβό και επώνυμο υπάρχει ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς δείχνει ξεκάθαρα ότι θα προτιμούσε ένα μοντέλο δίπλα του. Αυτό βοηθάει στο image του. Αυτό βοηθάει να δείχνει ότι είναι κάποιος. Ότι έχει αξία στα μάτια του απλού κόσμου που βλέπει την επιφάνεια και μόνο αυτή.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτή την νοοτροπία την έχουν και φτωχοί. Μπορεί να μην έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να αποκτήσουν το ακριβό αμάξι αλλά θα δουλεύουν σαν σκυλιά μέρα νύχτα για να το αποκτήσουν κι ας το χάσουν μετά από λίγα χρόνια επειδή δε μπόρεσαν να το ξεχρεώσουν. Μπορεί τα μπουζούκια να είναι ακριβά αλλά προτιμούν να τρώνε όλο τον μισθό τους σε δύο-τρείς μέρες για να λένε ότι είναι κάποιοι, να δείχνουν ότι είναι κάποιοι. Μπορεί να μην αντέχουν το μοντέλο δίπλα τους με τις αδιανόητες απαιτήσεις του αλλά προτιμούν να σκύψουν το κεφάλι και να πληρώνουν ακριβά, γιατί γι’ αυτή την γκόμενα παραμιλάει όλη η παρέα και θα τον γιουχάρει έτσι και την στείλει από κει που ήρθε. Γιατί σε μια τέτοια κοινωνία μια τέτοια «σκύλα» και χαζή(?) γκόμενα (με έξυπνα προσωρινά αποτελέσματα σε χαζούς γι’αυτήν) θα βρει άλλο κορόιδο… κι εσύ το κορόιδο θα μείνεις μόνος, κι αυτή η νοοτροπία σε φυλακίζει.

Είναι σα να βλέπω βέβαια το κορόιδο να ανταπαντάει:
«Μια ζωή την έχουμε… ποιος παντρεύεται τέτοιες εποχές. Το Θέμα είναι να περνάς καλά.»

Και κει έρχεται η απορία. Πόσο πραγματικά καλά περνάς; Πόσο ουσιαστικό είναι το νόημα της ζωής σου; Κανένας γάμος δε θα δώσει νόημα στην ζωή κανενός αν δεν είναι με κάποιον/α που τον γεμίζει. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να κυνηγάμε την ευτυχία σε κενά αγάλματα και ανούσια πράγματα με ημερομηνία λήξης! Καμιά εφήμερη εμπειρία δε θα γεμίζει την ψυχή μας όταν αργότερα πια θα είναι απλά μια ανάμνηση του παρελθόντος χωρίς επιστροφή.

Στο τέλος, πάντα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και εμπειρίες στην ζωή μας ανάλογες του χαρακτήρα μας. Και μια επιφανειακή «προσωπικότητα» θα βλέπει επιφανειακά τους ανθρώπους γύρω του και οι επιλογές του θα είναι βασισμένες μόνο σε αυτό. Ίσως αν αλλάζαμε οπτική γωνία όλοι μας να άλλαζαν και τα μοντέλα και να αποκτούσαν προσωπικότητα…

8 σχόλια:

askardamikti είπε...

Εγώ το έχω λύσει το δίλημα: θέλω γυναίκα κωφάλαλη!

Pavlitsa είπε...

Όταν κάποιος νοιάζεται για το τι θα πουν οι άλλοι και κάνει πράγματα στη ζωή του με βασικό άξονα αυτό τότε λογικό είναι να μένει στην επιφάνεια σε οτιδήποτε κι αν κάνει. Από τις σχέσεις του με πανέμορφες αλλά επιφανειακές γυναίκες μέχρι το αυτοκίνητο που θα αγοράσει και το που θα βγει. Πέρα από αυτό είναι τελείως υποκειμενικό το ποιος "τύπος" γυναίκας είναι ο καλύτερος για να κάνεις σχέση γιατί βασικά για μένα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν σταματήσετε να μας βάζετε σε καλούπια και αφεθεέιτε να ερωτευτείτε και σταματήσετε να ψλαχνετε μόνο για σεξ και προσπαθήσετε απλά να καταλάβετε ποια είναι αυτή που έχετε δίπλα σας τότε όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Φυσικά το ίδιο ισχύει αντιστοίχως και για μας που πάντα λέμε την κλασική ατάκα "ολοι οι άντρες είναι μαλάκες" ενώ στην ουσία απλά κάνουμε λάθος επιλογές, γιατι δεν κάνουν όλοι για όλους. Χαίρομαι πάντως που προβληματίζεσαι!! Είναι πολύ θετικό αυτό για έναν άντρα! Χαχα!! :-P

Memphis eX Noel είπε...

Εσύ βρε Ασκαράκο το έχεις πιάσει το νόημα της ζωής...το έχουμε πει αυτό :p

Memphis eX Noel είπε...

Καλό είναι να νοιάζεσαι γι'αυτά που λένε οι άλλοι, αλλά σημασία έχει ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι. Αν σε νοιάζει τι θα λέει ο κάθε ποζεράς, θα γίνεις και συ ποζεράς. Το κακό είναι ότι όσο φεύγω προς τα έξω...Ευρώπη μεριά δε την βλέπω αυτή την αντιμετώπιση. Τους λέμε κρυόκωλους, Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς αλλά αυτοί δεν έχουν τις ίδιες καταναλωτικές μανίες και κυρίως εμμονές με το φαίνεσθαι. Εμείς δηλαδή είμαστε πιο in που αντιγράφουμε τους Αμερικάνους και ταυτόχρονα τους μισούμε. Γενικά ο Έλληνας, μια κρίση ταυτότητας την έχει.

Εννοείτε πως ο καλύτερος τύπος γυναίκας/άντρα είναι ανάλογος του χαρακτήρα του καθενός, είναι ο συνδιασμός που θα φέρει τις απόλυτες ισορροπίες αλλά αν είναι να μπλέξεις με μια γκόμενα/ο για την εμφάνισή του/της και μόνο παρόλο που σου κάνει την ζωή μαρτύριο και μετά να κλαίγεσαι, ε τότε που πας ρε Καραμήτρο; Και όπως είπες αυτό ισχύει και για τα δυο φύλα. Δε διαφέρουμε και πολύ όσο κι αν προσπαθούμε να διαχωριστούμε μεταξύ μας και να γενικεύουμε καταστάσεις εις βάρος των ανόμοιων μας.

Το θέμα είναι ο καθένας να μάθει τον εαυτό του. Να μάθει ποιος πραγματικά είναι. Αυτό που βλέπω δυστυχώς είναι ο καθένας να λέει άλλα για τον εαυτό του και να κάνει άλλα από αυτά που έλεγε. Άλλα να σκέφτεται ότι ψάχνει κι άλλα να κυνηγάει. Αυτός λοιπόν που δε μπορεί να δει την ψυχή του, πως θα δει τις ψυχές των άλλων;

Όσο για τον έρωτα...άστο είναι μεγάλη ιστορία. Δε μπορείς να αφεθείς σε αυτό. Απλά έρχεται εκεί που δε το περιμένεις. Κι αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν απλά φοράς ασπίδα να προστατευτείς από αυτό το ηλίθιο μωρό που πετάει όπου να'ναι τα βέλη του :p

Το τελευταίο το αφήνω ασχολίαστο αν και θα σου πω ότι όλα είναι ταμπελίτσες στην κοινωνία μας. Μας τις έχουν επιβάλει για ποιο πρότυπο πρέπει να έχει ένας άνδρας η μια γυναίκα. Αυτά τα πρότυπα είναι υπεύθυνα για πολλά στραβά πχ αν σε μια παρέα ανδρών κάποιος θέλει να μάθει το γούστο κάποιου άλλου δε θα ρωτήσει αν του φαίνεται όμορφη ή ελκυστική/ενδιαφέρουσα μια κοπέλα. Η κοινωνία προστάζει τον άνδρα να βρίσκεται μες την βαρβατίλα, ξερό, ομό και έτσι θα ρωτήσει "Θα την γάμαγες η μπα, έστω λίγο να της τον ακουμπήσεις;". Καταλαβαίνεις λοιπόν τι πνευματικό επίπεδο μας προσφέρει η κοινωνία μας...

Askardamikti είπε...

Εμένα αυτά τα γυαλάκια με εξιτάρουν!
Με εννοείς φαντάζομαι...

Memphis eX Noel είπε...

Ελπίζω μόνο να μη σε κυνηγάνε και στο blog μου οι θαυμάστριές σου...χαχαχα

sunny είπε...

Εγώ λέω οτι ο καθένας διαλέγει και παίρνει. Αν είναι χαζός θα κάνει και την αντίστοιχη επιλογή. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα διαλέξει το μοντέλο όμως, γιατί θέλω να πιστεύω πως δεν είναι όλες οι 'μοντέλες' χαζές όπως και πως δεν είναι απαραίτητα όλες οι κοπέλες της διπλανής πόρτας ενδιαφέρουσες!

Memphis eX Noel είπε...

Όταν έγραψα το παραπάνω κείμενο δεν ήθελα να χωρίσω τον κόσμο μόνο σε δυο κατηγορίες. Αντιθέτως διάλεξα τα δύο άκρα...εξάλλου δε έχουμε μόνο άσπρο και μαύρο, υπάρχουν και οι αποχρώσεις του γκρι. Αυτό όμως που ήθελα να τονίσω είναι ότι δεν υπάρχει το τέλειο αυτό που να έχει τα καλά και των δύο πλευρών. Η θα γέρνει προς την μια μεριά ή προς την άλλη. Και προς θεού δε θέλω να βάζω ταμπελίτσες και να κρίνω κάποιον πριν τον γνωρίσω.

Οι "μοντέλες" κατά την ταπεινή μου άποψη θα είναι ή χαζές ή κουτοπόνηρες. Μια ματιά στα κορίτσια του Next Top Model και θα καταλάβεις τι εννοώ. Συνήθως τέτοια κοριτσάκια ψάχνουν την ευτυχία στις λάθος "αξίες" (προσωπική προβολή, υλική και οικονομική ικανοποίηση). Και έξυπνες να είναι η χαζομάρα βρίσκεται στα λάθος ιδανικά. Η εμφάνισή τους όμως είναι κάτι που προκαλεί το (αν)ισχυρό φύλο. Αποτέλεσμα να γίνονται κακομαθημένες και όλες οι φυσικές αρετές τους να σκοτώνουν τις πνευματικές.

Το ίδιο ισχύει και για μια μεγάλη μερίδα γυναικών άσχετα αν δε το παραδέχονται. Μπορούν εύκολα να θαμπωθούν από ένα μοντέλο, όμορφο ηθοποιό ίσως και γενικά κάποιο διάσημο (fame effect) απλά δε θα το δείξουν τόσο εύκολα.

Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αλλά είναι τόσο ελάχιστες που αμφιβάλω τέτοιες κοπέλες/παλικάρια να είναι ελεύθερα (ξέρεις πολλούς όμορφους και έξυπνους ελεύθερους;) Θα έχουν ήδη βρει αυτό που ψάχνουν στη ζωή τους σε όλους τους τομείς.

Από την άλλη προσωπικά αν έχω ένα μοντέλο κι μια απλή κοπελίτσα θα προτιμήσω να φλερτάρω με την κοπελίτσα γιατί θα ξέρω από πριν πως στο μοντέλο θα της την έχουν πέσει ένα σωρό άλλοι και το μόνο που θα καταφέρω είναι να την ψωνίσω ακόμα περισσότερο ενώ η παραδοσιακή κοπέλα θα είναι πιο ανοιχτή σε μια πραγματική γνωριμία. Και συνήθως αν αυτές είναι στην ίδια παρέα το μοντέλο εξοργίζεται από αυτή τη συμπεριφορά μου!